A tökéletesen száraz agyagot kisebb darabokra törjük, a célnak megfelel egy nagyobb kalapács, nem kell túl apróra!
A törmeléket egy edénybe tesszük amit felöntünk vízzel, elég ha éppen hogy ellepi. Majd várakozunk...fontos, hogy ne keverjük, ezzel a folyamatot nem gyorsítjuk, inkább rontunk rajta.
Keverés nélkül a felesleges folyadékot leönthetjük a tetejéről, hacsak nem épp az a cél, hogy hígabb legyen például átszűrés miatt.
A felesleges víztől megszabadított masszát kézzel, spaklival kihúzzuk az edényből (vagy éppen kimerjük) egy száraz gipszlapra...
...majd egyenletes vastagságban elsimítjuk a felületen.
Ha a gipsz megfelelően száraz rövid időn belül megjelennek a repedések az agyag felületén, ilyenkor tapintással ellenőrizhető az agyag állaga,
ha megfelelőnek érezzük elkezdhetjük az agyagot összesodorni,
, ha valahol lágyabb részt találunk érdemes még egy kicsit a gipszen hagyni.
Ha megfelelőnek ítéljük az agyagunkat akkor egy tömbbé gyúrjuk.
Kezdhetjük is vele a munkát, vagy jól becsomagoljuk és eltesszük későbbi felhasználásra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése