Összes oldalmegjelenítés

2013. november 24., vasárnap

Szalmabála szigetelés vályoggal tapasztva

A szalmabála rendkívül jó tulajdonságú építő és szigetelő anyag, az előállítása szinte 0 energiaigényű tehát a korszerű szigetelő anyagokhoz képest ebből a szempontból nagyon nagy előnnyel indul, ráadásul szállítani is csak minimális távolságon kell. Mivel a szalmabálának és a vályognak hasonló a légáteresztő és párafelvevő készsége ezért az a legoptimálisabb megoldás ha vályog vakolattal látjuk el.





 A mi esetünkben a vályogot a saját telkünkön a felhasználáshoz képest 70-80 méterrel feljebb termeltük ki, mivel a telkünk domboldalon van ezért az agyagot csak lefelé kellett szállítani.


 Az agyag kitermelése és a vályogvakolat elkészítése családi kalákában történt a szó szoros értelmében mivel a 7 éves legkisebb is részt tudott benne venni.


A vályogvakolatnak a fő összetevője az agyagos föld. Ha kitermeljük az agyagot az a legjobb megoldás, ha ezt egy nagy edénybe beáztatjuk, minél szárazabb az agyag annál jobban fel tudja venni  a vizet. Ázás közben kevergetni nem szabad mert a bezárul a kapilláris rendszer (hajszálcsövesség) és így már nem tud csomó mentesre ázni. Mi egy napot hagytuk ázni az agyagot utána a tetejéről lemertük a felesleges vizet, kiszedtük vödrökbe ez egy kicsit hígabb mint amivel jól lehet dolgozni de ha hozzá keverjük a szalma töreket akkor pont megfelelő lesz az állaga.


Ahhoz, hogy a felületre jobban tapadjon fel lehet hordani egy vékony agyag réteget vagy fanglival locsolva vagy egy speciális szórópisztollyal.


A tapasztást mindenképp több rétegben érdemes elvégezni és a legutolsó rétegnek mi egy olyan anyagot használtunk amibe papírrostot tettünk.


 Beáztatott tojástartó egy keverőszárral ellátott fúrógéppel ha fel van dolgozva akkor egy megfelelő adalékanyagot kapunk.







A képekből talán látszik nem a sima hanem inkább a rusztikus felületekre törekedtünk, ehhez az anyaghoz ez jobban illik.

Ha valakinek valami kérdése van kommentbe megteheti!

2 megjegyzés:

  1. Szép lett!
    Gratulálok.
    És jó, hogy a gyerekek keze munkája is benne van.
    (tetszett Nekik a legális sarazás?)

    Hasznosak a gyakorlati tanácsok, ötletek lépésenként.
    A gépet lehet kölcsönözni?
    A papírtojástartós-massza a tanfolyamon hangzott el vagy saját vívmány?
    Köszönettel:
    Rita

    VálaszTörlés
  2. Szia Rita!
    Csak ideértem, hogy válaszoljak a kérdéseidre...
    A gyerekeknek az illegális sarazás jobban tetszik :),de amikor kész a munka arra büszkék.
    Keverő gépet még csak-csak lehet kölcsönözni, de a speciális szórófejet nem hiszem.
    A tojástartó a kerámiával kapcsolatos kutakodásom eredménye, rost agyaggal sokat kísérleteztem.
    Szép napot, boldog karácsonyt!
    Péter

    VálaszTörlés