Összes oldalmegjelenítés

2014. szeptember 6., szombat

Gyerekkuckó szalmabála fallal

A szalmabálát már használtuk szigetelő anyagként, de most építkezni is elkezdtünk vele. Egy olyan vályogházban élünk ahol, előzőleg egy 107 éves néni élt. Ő csak egy szobát és egy konyhát használt és külön bejárattal az épület része volt még egy nagy méretű kamra, az épület mellet végig futott egy veranda, Még mielőtt beöltöztünk a verandát a szoba és a konyha vonalában befalazták, mi itt alakítottunk ki előszobát, fürdőt és egy gardróbot. Később a kamra össze lett nyitva a konyhával és gyerekszobává lényegült nagy ablakokat kapott és az ajtó helyére nyitható ablak került. Most már ezt a helységet is kinőtték a gyerekek ezért felmerült a bővítés igénye. Az ablakból újra ajtó lett és kívülről felhúztunk egy L alakú szalmabála falat, így kialakult egy újabb gyerekkuckó. 

 A szalmabálát nagyon közelről sikerült hozni, a két nagyobb gyermekünk is segített a felpakolásban.


A kisebb a lepakolás után felmászott a kupac tetejére.


Lássuk a munkák egy részét képekben:

Itt fáskamra volt, azt lebontottuk, a szobafal alja nikecell.

Elkezdtük berakni a szalmabálákat, néhol vágni is kellett.

Bekerült a nyitható ablak és a bevilágító üveg felület is. 

Ezen a képen látszik egy ablaknyílás ami a két szobát köti össze, így lesz megoldva a levegő áramlás, fűtésszezonban jól fog jönni. Az ablaknyílást elkezdtem flexel vágni, a hiedelem miszerint a vályog falakat könnyű vágni hatalmas tévedés! Szerencsénkre az eredeti épületen volt itt egy ablak amit később tüntettek el, így nekem könnyű dolgom volt.

A fal kívülről, már az ablakokkal.

Ezzel a szórópisztollyal fújtam rá az első pár réteg híg agyagot, könnyebb rá a vályogvakolatot felhúzni. Ennek a képnek az érdekessége a napfény játéka a fújt anyaggal, látjátok a csíkokat ugye?

Egyszer lefújt szalmabála fal közelről.

Meglepetés kukucskáló üveg :)

Letapasztott fal, a mennyezeten nikecell szigetelés

A padló is le van szigetelve erre került egy réteg burkoló lap, ami fölé vastag szőnyegpadló lesz téve. A falra még felkerül egy simító réteg a nikecellekre perlites glettelés és ezután jön a meszelés. 


2 megjegyzés: